Pazartesi, Aralık 23, 2024
Google search engine
Ana SayfayaşamWorld Medicine Ar-Ge’ye bu yıl 120 milyon TL yatıracak

World Medicine Ar-Ge’ye bu yıl 120 milyon TL yatıracak

Nurdoğan ARSLAN ERGÜN

İstanbul ve Çerkezköy’de bulunan üretim tesislerinde geliştirdiği ilaçları 50’den fazla ülkeye ihraç eden ve 2011 yılından bu yana faaliyet gösteren World Medicine, Ar-Ge yatırımlarını güçlendirerek Türkiye’yi ilaç üretiminde üs haline getirmek istiyor.

12 bin 800 metrekare kapalı alana sahip İstanbul fabrikasında yıllık 60 milyon kutu, Tekirkağ-Çerkezköy fabrikasında da yıllık 1.3 milyar kutu ilaç üretim kapasitesine sahip olan firma, 2024 yılında Ar-Ge için 120 milyon TL yatırım yapmayı planlıyor.

Türkiye’de ilaç kalitesinin artırılması ve dışa bağımlı olmadan, her türlü araştırma ve geliştirme faaliyetlerini gerçekleştirmek için özel bir laboratuvar kurduklarını söyleyen World Medicine İdare Şurası Lideri Ruşen Kalender, “Ar-Ge faaliyetinde bulunduğumuz eserlerin satış gelirlerinin yaklaşık yüzde 5’ini tekrar Ar-Ge harcamalarımız için ayırıyor, kaynak yaratıyoruz. ‘Ar-Ge 250, Türkiye’nin En Çok Ar-Ge harcaması yapan şirketleri’ listesine 88’inci sırada yerimizi aldık.

2024 yılında Ar-Ge yatırımlarımızı 120 Milyon TL’ye çıkarmayı hedefliyoruz” dedi. Farklı tıbbi alanlarda 450’den fazla farmakolojik eseri içeren bir portföye sahip olduklarını belirten Kalender, “Ana odağımızda üretimde Türkiye’den dünyaya ilaç köprüsü kurarak Türkiye’yi ilaç üretim üssü haline getirmek ve Türkiye’de ürettiğimiz ilacı dünyaya ihraç etmek var” dedi.

Romanya ve Cezayir’de fabrika

Türkiye’nin yanı sıra yurt dışında Romanya ve Cezayir’de de üretim tesisleri bulunduğunu açıklayan Kalender, halihazırda üre timleri hakkında şu bilgileri verdi: “İstanbul üretim tesisimizde yılda 60 milyon kutuyu aşan ilaç üretimi yapabilir durumdayız.

Çerkezköy fabrikamızda non-steril likit ve yarı katı eser sınırlarımızda yıllık toplam 350 milyon kutu üretim, steril likit ve liyofilize enjektable üretim için toplamda 450 milyon kutu üretim, son olarak katı üretim kısmımızda üretilen tüm eserler için toplamda yıllık 500 milyon kutu üretim kapasitesine sahibiz.

Fabrikamız toplamda yıllık 1,3 milyar kutu üretim yapabilecek kapasiteye sahip. Yeniden Çerkezköy’de 2022 yılının son çeyreğinde temelini attığımız ek üretim tesisi ve depo alanı yatırımımız çok kısa vakitte faaliyete geçecek. Tekrar kümemiz çatısı altında hizmet veren bir boş ampul ve flakon üretimi tesisimiz var. Yıllık toplamda 1,5 milyar kutunun üzerinde ilaç üretiyoruz.”

Çerkezköy fabrikasına yaptıkları yatırımı toplam 155 milyon dolar olarak açıklayan Kalender, “2022 sonunda 700 milyon TL yatırımla inşasına başladığımız ek üretim tesisimiz ve depo alanımız dışında çok yakın vakitte Çorlu Avrupa Hür Bölgesi içinde yeniden yaklaşık 48 bin metrekare alan üzerine kurulacak üretim odaklı büyük bir tesis yatırımına imza atacağız” bilgisini verdi.

Üretimin %75’i ihraç ediliyor

Türkiye’de ürettikleri ilacı dünyaya ihraç etmek için çalıştıklarını söyleyen Kalender, “2022 yılı datalarına nazaran ikinci kere Türkiye İlaç İhracatı Şampiyonu olduk. Geçtiğimiz günlerde açıklanan bilgilere nazaran 2023 yılının da en çok ilaç ihracatı yapan şirketi olduk” diye konuştu.

Bu yıl büyüme gayelerini yüzde 25 olarak açıklayan Kalender, 2024 maksatlarından birini tekrar ihracat şampiyonluğu ipini göğüslemek olarak aktardı. Şu anda Asya, Afrika, Güneydoğu Asya, Latin Amerika üzere farklı kıtalarda 50’den fazla ülkeye ihracat yaptıklarını bildiren Kalender, 2024 yılında gaye pazarları ortasında başta Avrupa ve Amerika’nın yer aldığını belirtti.

Kalender, ihracatın genel satışlar içerisindeki hissesini da yüzde 75 olarak açıkladı. Kalender, “Sürdürülebilir ve karlı büyüme ile dünyada bulunduğumuz ülkelerde birinci 20 ilaç üreticisi ortasında yer almak ve küresel pazar hissemizi arttırmak istiyoruz. Bu amaca paralel olarak yatırımlarımıza sürat verdik” diye konuştu.

Öte yandan günümüz dünyasında güçlü ve kendine kâfi bir ilaç sanayisine sahip olmanın tüm ülkeler için stratejik bir ehemmiyete sahip olduğunu vurgulayan Ruşen Kalender, şunları söyledi: “İlaç kesimimiz dış ticarette şimdi dünya pazarında kâfi rekabet gücüne sahip değil. Sanayimizin, dünya ilaç ihracatı içindeki hissesini çok daha üstlere taşıyacak potansiyeli mevcut.”

Gen terapisi projesinde paydaş olacak

Avrupa Komitesi Projeleri çerçevesinde, Almanya ve Portekiz’in de içerisinde yer aldığı altı farklı ülkeden akademisyenler ve araştırma enstitüleriyle iş birliği protokolleri imzaladıklarını açıklayan Kalender, “Nörolojik hastalıkların tedavisinde kullanılması planlanan gayeye yöneltilmiş Gen Terapisi projesinde World Medicine olarak proje paydaşı ve konsensüsün yürütücüsü olarak proje sürecimize devam ediyoruz” dedi.

Kendi gücünü GES ile üretecek

Enerji dalında de değerli yatırımları olacağını lisana getiren Kalender, “İlerleyen periyotta güneş güç santrallarımızla ilaç üretim tesislerimiz ve genel merkezimizin bütün güç muhtaçlığını yenilenebilir kaynaklardan sağlamayı amaçlıyoruz. Bu kapsamda projelendirdiğimiz yıllık toplam 22 MEGAWATT (MWE) kapasiteli güneş güç santralları yatırımlarımızı hayata geçiriyoruz” dedi.

Ekonomi > Şirketler

HABER İÇERİĞİ : Dünya

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments