Gazeteci ve yazar Ayşenur Arslan, hakkında açılan ve 7,5 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı terör propagandası davasından beraat etti. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada Arslan'ın avukatları, müvekkillerinin beraatini talep ederken, Arslan da "Beraat değil, adalet istiyorum" şeklinde konuştu. Mahkeme heyeti, Arslan'ın beraatine oybirliğiyle karar verdi.
Davanın Arka Planı
Ayşenur Arslan hakkında, 2 Ekim 2023 tarihinde Halk TV'deki programında, Meclis açılışı sırasında İçişleri Bakanlığı'na yapılan terör saldırısıyla ilgili yaptığı yorumlar nedeniyle soruşturma başlatılmıştı. Arslan'ın programdaki sözleri, iddianamede "toplum içerisinde kargaşa ve infial oluşturacak nitelikte terör örgütleri tarafından gerçekleştirilmesi muhtemel eylemlere yönelik yol gösterici ve fikir verici" olarak değerlendirilmişti. Savcılık, Arslan'ın 7 yıl 6 aya kadar hapsini talep etmişti.
Mahkemede Neler Yaşandı?
Davanın üçüncü duruşmasında Ayşenur Arslan avukatlarıyla birlikte hazır bulundu. Duruşmayı Halk TV Genel Yayın Yönetmeni Suat Toktaş ve çok sayıda gazeteci de takip etti. Arslan'ın avukatlarından Uğur Poyraz, müvekkili hakkında bu suçlamanın yöneltilmesinin büyük bir talihsizlik olduğunu belirterek, "Kim, Ayşenur Arslan'ı dinleyip de nereye saldırdı? Somut bir sonucu olması lazım. Ama muğlak bir şekilde insanları 'suça teşvik ediyorsun' deniliyor. Bu, abesle iştigaldir" ifadelerini kullandı. Poyraz ayrıca mahkeme başkanına seslenerek, "Bugün 6 Mayıs, Denizlerin idamının yıldönümü. Ya onların idamına karar veren Ali Elverdi gibi anılacaksınız ya da şerefle anılacaksınız. Size güveniyorum" dedi.
Arslan'ın diğer avukatı İlker Göktaş da savunmasında, "Müvekkilim PKK'ya terör örgütü dediği için mi burada yoksa terör propagandası yaptığı için mi burada? Sırrı Süreyya Önder'in cenazesinde terörist başının mesajı okundu, MHP lideri Devlet Bahçeli terörist başını TBMM'ye çağırdı. Benim müvekkilimin sözleri mi terör örgütü propagandası oldu?" şeklinde konuştu.
Son sözü sorulan Ayşenur Arslan ise, "50 yıllık gazetecilik kariyerim sonunda terör örgütü propagandasıyla suçlanmak fena geliyor. Beraat demiyorum, adalet diyorum" dedi.
Beraat Kararı ve Yankıları
Mahkeme, Arslan'ın son sözlerinin ardından karar için ara verdi. Aranın ardından mahkeme heyeti, oybirliğiyle Ayşenur Arslan'ın beraatine karar verdi. Beraat kararı, basın özgürlüğü savunucuları ve gazeteciler tarafından memnuniyetle karşılandı.
Ayşenur Arslan'ın beraat kararı, Türkiye'de ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü tartışmalarının yaşandığı bir dönemde önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Karar, gazetecilerin görevlerini yaparken daha özgür ve bağımsız olmalarına katkı sağlayabilir. Ancak, benzer davaların devam etmesi, basın özgürlüğü üzerindeki baskının hala sürdüğünü gösteriyor.