Baharla birlikte sıcak hava, güneş ve çevresel alerjenler kimi cilt hastalıklarını tetikliyor. Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Burhan Engin, baharda alerjik rinit (saman nezlesi) ve astımı olan bireylerde alerjik cilt hastalıklarının daha fazla görüldüğüne dikkat çekerek, bu hastalıkları ve tedavi yollarını şöyle anlattı:
Prof. Dr. Burhan Engin
KURDEŞEN
Toplumda yaygın görülen kurdeşen (ürtiker) polen artışına ve hava değişimine, duygu-durum değişikliklerine bağlı olarak baharda karşımıza sıkça çıkar. Kurdeşen deride kabarıklık, kızarıklık, şiddetli kaşıntılar hatta bazen beraberinde göz kapağı ve dudaklarda şişliklerle kendini gösterir. Döküntüler bir günden uzun sürmez ve bedenin öbür yerlerinde tekrarlar. Bu döküntüleri bilhassa alerjik bünyeye sahip şahıslarda görmekteyiz. Tedavide kullanılan standart ilaçlar antihistaminlerdir. Tabip teklifiyle kullanılması gereken bu ilaçlar kaşınmayı, şişmeyi ve öbür alerji belirtilerini ortadan kaldırır. Çok önemli hadiselerde kortikosteroidler ve yeni geliştirilen ilaçlar önerilebilir.
EGZAMA
Baharda atopik egzama, alerjik rinit ve astım hastalığı olan bireylerde alerjik deri hastalıklarının gelişme riski artar. Bahar ayları egzaması olan şahıslar için sıkıntı geçebilir. Bu sorun birçok etkenle tetiklenebilir. İrritan hususlar, ter, gerilim ve alerji bu sebeplerden bazılarıdır. Bu şahısların bahar mevsiminde daha dikkatli olması gerekir. Tedbirler ortasında polenlerden, alerjik olan besinlerden, objelerden, konut tozundan ve gerilimden mümkün olduğunca uzak durmak sayılabilir. Egzamanın tedavisi alt çeşidine nazaran farklılık gösterse de ekseriyetle nemlendiriciler, kortizon içeren krem ve losyonlar, antihistaminik ilaçlar (kaşıntıyı azaltan alerji hapları) kullanılır. Şiddetli egzama tedavisinde ise bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar önerilebilir.
MANTAR
Bulaşıcı bir deri enfeksiyonu olan ve yaygın görülen mantar, bedene giren organizmaların yerleştiği bölgelerde sulu yahut kuru deri, kaşıntı ve kızarıklık formunda görülür. Mantarlara bağlı deri hastalıkları sıcak ve nemli ortamlarda daha fazla oluştuğundan şahsî paklığa itina göstermek, pamuklu giysileri tercih etmek ve hasta bireylerle temastan kaçınmak gerekir.
BÖCEK ISIRIĞI
Baharla birlikte çiçek ve bitki sayında artış görülmekte ve bu durum böcek popülasyonunda artışa sebep olmaktadır. Son yıllarda sivrisinek ısırıkları çok önemli tepkilere neden olmakta, bu yüzden elden geldiğince uzun kollu ve uzun paçalı kıyafetler tercih edilmelidir. Sinek kovucu spreyler de gözetici olarak kullanılabilir. Sinek ısırığına bağlı bedende gelişen tepkilerde dermatologlara başvurmak gerektiği unutulmamalıdır.
GÜNEŞ MARUZİYETİ
Güneş ışınları derimiz için farklı bir sorun sayılabilir. Güneşe maruz kalan bölgelerde deri döküntüleri oluşur, koyu lekeler ortaya çıkar. Güneş yanıkları uzun vadede derinin berbat huylu tümörlerinin görülmesine neden olabilir. Ayrıyeten kimi deri hastalıkları güneşe maruz kalmakla daha da şiddetlenebilir. Güneş alerjisi yeniden bahar ve yaz aylarında artış göstermektedir. Bilhassa güneş hassasiyeti olan şahıslarda ve birtakım ilaçlara bağlı bu tepkiler ortaya çıkabilir. Bu nedenle baharla birlikte daha ağır ve güçlü güneş ışınlarına maruz kalmamak için korunma tedbirlerine dikkat edilmelidir.
TER BEZLERİ TIKANIKLIĞI
İsilik, bahar ve yaz aylarında, derimiz için bir öteki sorundur. Ter bezlerinin tıkanmasına bağlı oluşan bu deri lezyonlarını en aza indirgemek için terlemeyi minimalize etmeliyiz. Pamuktan yapılmış hafif ve daha ferah elbiseler giymek, sık sık ılık yahut soğuk duş almak üzere tedbirler ile deriyi serin tutmak isilik gelişimini önleyebilir.
Ne vakit doktora başvurulmalı?
Bugünlerde ortaya çıkan deri tepkileri tadınızı kaçırsa da birçoğu önemli bir hastalık olmayıp birkaç gün/haftada zaten geçer. Şayet şikayetleriniz uzun sürerse yahut berbata giderse kesinlikle bir dermatoloji uzmanına başvurun.
Deri,Bahar,Güneş,Kişiler,Ter,İlaçlar,Hastalıkları,Alerjik,Egzama,Uzun,Bağlı
Haber Kaynak : Sözcü