Pazartesi, Aralık 23, 2024
Google search engine
Ana SayfaHastalıklarAkbelen’de bir ağaca bile ziyan vermeden üretim yapılması mümkün

Akbelen’de bir ağaca bile ziyan vermeden üretim yapılması mümkün

Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) eski Genel Müdür Yardımcısı, Maden Mühendisi Dursun Akyürek, “Akbelen Ormanı kesilmeden, bir ağaca bile ziyan verilmeden üretim mümkün. Bu husustaki projemiz Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından kabul edildi ve uygulamasına başlandı” dedi. Dursun Akyürek, özelleştirme kapsamında Muğla Yatağan kömür alanlarının Aydem Kümeye, Muğla Milas Ekizköy,Yeniköy alanlarının Limak-IC Kümeye devredildiğini hatırlatarak açıklamasını şöyle sürdürdü:

Dursun Akyürek

FAALİYETLER DURDU

“Ancak bu alanlar açık işletmecilikle, ormanlara, zeytinliklere ve sit alanlarına ulaştı. Etraf problemleri başladı. Aydem Kümeye ilişkin Yatağan Eskihisar kömür alanı da zeytinlikler ile sit alanlarına dayandı ve faaliyetleri durdu. Etrafta de yansılar oluşmuştu. Yatağan Termik Güç Üretim A.Ş.’ye ilişkin Eskihisar e-panosu linyit alanından Yatağan Termik Santralının gereksinimini karşılayan açık ocak işletme rezervlerinin azalması ve açık ocak faaliyetlerini engelleyen nedenlerden ötürü açık işletme üretimi yapılamaz oldu. Bu durum yeraltı işletmeciliğine geçilmesini zarurî kıldı. Örtü kalınlığı prestijiyle ekonomik açık işletme kapsamında değerlendirilebilecek bir alan olup, sit alanı içerisinde olması nedeniyle işletilememektedir.”

ÇÖZÜM BULUNDU

Buna tahlil bulmak maksadıyla 2022 yılında sahanın jeomekanik testlerini, hidrolojisini incelediklerini, akabinde yeraltı üretim projesi geliştirdiklerini, ucuz, sağlam dolgu materyallerinin testlerini tamamladıklarını anlatan Akyürek, kelamlarını şöyle sürdürdü:

■ Proje yeraltında havalandırması, iş güvenliği alınmış, galerilere dayalı üretim sistemidir. Açılan galerilerde birinci tedbirleri sağlayan tahkimatlarla, kömürü alınmış galerileri, dayanım testleri yapılmış dolgu gereci ile derhal doldurarak, yüzeysel harekete müsaade vermeyen bir işletmecilik faaliyetine dayanıyor. Yıllık 1 milyon ton üretim maksadı mevcuttur. Bunu revize ile 1.5 milyon ton/yıla çıkarmak mümkündür. Proje ile yürütülen madencilik faaliyetleri ekonomiktir.

GALERİ SİSTEMİ

■ Galeriler  52-72 mekrekare açıklıktadır, iş makineleri ve büyük nakliyat kamyonlarına imkan vermektedir. Bu sahanın üzerinde bulunan SİT  alanları ve zeytin ağaçları, işletmecilik projesine uygun çalışıldığı sürece ziyan görmez.

■ Akbelen ormanları, Yatağan Eskihisar kömür alanına 70-80 km uzaklıktadır. Eskihisar’da tabiata, ağaçlara, zeytinliklere, sit alanlarına ziyan vermeden üretim imkanı sağlandı. Ülkemizin göz bebeği ormanlara ziyan vermeyecek proje ile beklentisiz hazırız. Projemiz Maden ve Petrol İşleri Geneal Müdürlüğü tarafından da uygun bulunmuş ve üretime 8 ay evvel geçilmişti. Bugün üretim aksaksız ve sıkıntısız bir biçimde yapılıyor.

KURTARMAYA HAZIRIZ

Uyguladıkları projenin Muğla-Yatağan termik santralına çok yakın olduğunu, Akbelen Ormanı’na dayanan kömürle tıpkı yapıya sahip olduğunu kaydeden Akyürek, “Çıkarılan kömür yerine o etrafta mevcut materyaller termik santralın külü ve düşük seviyede çimento, kalker karışımını kullanıyoruz” diye konuştu. Açık işletmenin zeytinlik alana gelince durduğunu bu etapta galeriler ile kömür damarına girilerek işletmeye başlandığını anlatan Akyürek, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Yeraltı işletmeciliği ekonomik olarak yüzeylere sit alanı ve zeytinliğe ziyan vermeden devam ediyor. Bu, Akbelen Ormanı’na da ziyan verilmeden, bir ağaç bile kesilmeden yapılabilir. Biz, bu bahiste üzerimize düşen takviyesi karşılıksız olarak vermeye, ormanlarımızı kurtarmaya hazırız.”

İşletme,Üretim,Proje,Alan,Kömür,Zeytin,Galeri,Sit,Yatağan,Zarar,İş,Akyürek,Eski

Haber Kaynak : Sözcü

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments