17 Nisan 2025 Perşembe

Ümit Özdağ'a Şok Dava! İşte İstenen Hapis Cezası ve İddianame Detayları

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ hakkında açılan davanın detayları ortaya çıktı. "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçlamasıyla 1 yıl 10 ay 15 günden 7 yıl 10 ay 15 güne kadar hapis cezası istenen Özdağ hakkındaki iddianame, siyaset gündemine bomba gibi düştü.

İddianamede Neler Var?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı ve İçişleri Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü "ihbar eden" olarak yer aldı. İddianamede Özdağ'ın sosyal medya paylaşımlarında Suriyeliler ve diğer sığınmacı gruplara ilişkin dezenformasyon içerikli paylaşımlar yaptığı ve bu paylaşımların yetkili makamlarca yalanlandığı belirtildi.

İddianamede dikkat çeken bir diğer nokta ise Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturmada "halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçundan tutuklanan Ramin Saeidi'nin ifadeleri oldu. Saeidi, "Ambargotv" isimli Twitter hesabının kendisine ait olmadığını, Özdağ'a ait olduğunu iddia etti. Saeidi ifadesinde, "Talimatı Ümit Özdağ'dan alıyordum" dedi.

Saeidi'nin ifadesine göre, Ümit Özdağ'ın sosyal medya hesaplarında paylaşılan videoların kurgu ve edit çalışmalarını gönüllü olarak yapmaya başlamış. Saeidi, "Yapılan paylaşımların içeriğini ben belirlemiyordum. Bana direkt Ümit Özdağ tarafından talepte bulunuluyordu. Ben de bu talepler doğrultusunda videoların kurgu ve edit işlemlerini yapıp, benden istenildiği şekilde kendilerine gösteriyordum. Onların onayı sonrasında belirtmiş olduğum sosyal medya platformları üzerinden paylaşımlarını gerçekleştiriyordum" şeklinde konuştu.

Kayseri Olayları ve Özdağ'ın Paylaşımları

İddianamede, Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığınca "halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme veya aşağılama" suçundan yürütülen soruşturmanın şüphelisi Oğuzhan Kumpınar tarafından çekilen videonun, Özdağ'ın resmi X hesabından paylaşıldığı belirtildi. Kayseri Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğünce hazırlanan raporda, 30 Haziran-3 Temmuz 2024 tarihinde Kayseri'de meydana gelen olaylarda, yaklaşık 15 bin 100 kişinin protestolara katıldığı, olayların meydana geldiği mahallelerde 263 ikamet-işyeri ve 166 araçta zarar meydana geldiği belirtildi. Raporda ayrıca, olaylara katılan kişilerin Zafer Partili ve müzahir şahıslar tarafından sosyal medyada yaptıkları paylaşımlardan etkilenmiş olduklarının değerlendirildiği ifade edildi.

Özdağ'ın Savunması ve İstenen Ceza

İddianamede, Özdağ'ın savunmasında üzerine atılı suçlamayı kabul etmediği ve atılı suçun yasal unsurlarının oluşmadığını savunduğu kaydedildi. Ancak savcılık, Özdağ'ın sosyal medya paylaşımlarındaki söz ve beyanlarının kışkırtıcı tutum ve davranışlar sergilemeye yönelik ifadeler içerdiği ve bu paylaşımların halkın bir kesiminin diğer kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa, ayrımcılığı gerektirecek nefrete yönlendirici nitelikte olduğu değerlendirmesini yaptı.

İddianamede, Özdağ'ın paylaşımlarının Kayseri'de meydana gelen olayların oluşumunda etkili olduğu vurgulanarak, söz konusu suçun somut tehlike unsurunun da gerçekleştiği belirtildi. Hazırlanan iddianamede, Özdağ'ın, basın ve yayın yoluyla zincirleme şekilde "halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçundan 1 yıl 10 ay 15 günden 7 yıl 10 ay 15 güne kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

Ümit Özdağ hakkında açılan bu dava, Türkiye siyasetinde yeni bir tartışma başlattı. İddianamenin detayları ve yargılama sürecinin nasıl ilerleyeceği merakla bekleniyor. Bu durum, sadece Ümit Özdağ'ın siyasi geleceğini değil, aynı zamanda Türkiye'deki ifade özgürlüğü ve siyasi söylem sınırları hakkındaki tartışmaları da yeniden alevlendirecek gibi görünüyor.

İlgili Haberler