ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, Fransız siyasetçi Marine Le Pen'in yolsuzluk suçlamasıyla mahkum edilmesine sert tepki gösterdi. Vance, Le Pen'in bazı cumhurbaşkanlığı anketlerinde önde gittiğini ve bu kararın demokrasiye aykırı olduğunu savundu.
Vance'den Sert Eleştiriler
Newsmax televizyonuna konuşan Vance, Le Pen'e verilen cezanın siyasi bir karar olduğunu ima etti. "Onu hapse atmaya ve oy pusulasından çıkarmaya çalışıyorlar. Bu demokrasi değil." ifadelerini kullandı. Vance, Avrupa'daki muhalefet liderlerine yönelik baskıların arttığına dikkat çekerek, bu durumun ABD-Avrupa ilişkilerini zedeleyebileceğini belirtti.
Vance, Marine Le Pen'in "kendisinin değil ekibinin suçlandığı küçük bir suçlama" nedeniyle yargılandığını savundu. Avrupa’da muhalefet liderlerine yönelik baskıların ilişkileri olumsuz etkileyebileceğini belirterek şunları söyledi:
Dostlarımızın bizim değerlerimizi paylaşmasını istiyoruz ve Avrupalılar kesinlikle yüzde 100 dostumuzdur ancak muhalefet liderlerini hapse atmaya çalışmaya devam ederlerse ve kendi sınırlarına saygı göstermeyi bırakırlarsa bu ilişki gerilecek ve test edilecektir.
Avrupa'ya İçeriden Tehdit
Vance, 61. Münih Güvenlik Konferansı'nda yaptığı konuşmayı hatırlatarak, Avrupa'yı bekleyen en büyük tehdidin dışarıdan değil, içeriden geldiğini vurguladı. Göç ve ekonomi politikalarını eleştiren Vance, Avrupa'nın bu konularda yanlış adımlar attığını savundu. Avrupa’nın Gayri Safi Yurt İçi Hasılası’nın (GSYH) yaklaşık yüzde 1’ini savunmaya ayırdığını, buna karşılık ABD’nin bu oranı yüzde 3 ila 4 seviyelerinde tuttuğunu hatırlatan Vance, Avrupa’da söylemlerle gerçeklerin örtüşmediğini ifade etti.
Le Pen Hakkındaki Yargı Süreci
Marine Le Pen'in yargılandığı dava, Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekilliği yaptığı döneme uzanıyor. Le Pen'in, AP üyeliği sırasında danışmanlık hizmeti vermeyen iki kişiye AP fonlarıyla maaş ödemesi yaptığı iddia ediliyor. Paris Ceza Mahkemesi, Le Pen hakkında 2 yılı ertelenmiş, 2 yılı elektronik kelepçeyle infaz edilecek şekilde 4 yıl hapis cezası, 100 bin avro para cezası ve 5 yıl boyunca siyasi yasak kararı verdi. Siyasi yasak kararının derhal yürürlüğe girmesine hükmedildi.
Trump ve Musk'tan da Tepki
ABD Başkanı Donald Trump ve Elon Musk da Marine Le Pen’in suçlu bulunmasına karşı tepki gösteren isimler arasında yer aldı. Bu durum, Le Pen'in mahkumiyetinin uluslararası alanda geniş yankı uyandırdığını gösteriyor.
Le Pen'in mahkumiyeti, Avrupa siyasetinde önemli bir dönüm noktası olabilir. Bu karar, aşırı sağın yükselişini durdurabilir veya tam tersi, daha da güçlenmesine yol açabilir. Gelişmeler yakından takip ediliyor.