
Enflasyon Tahmini Şoku! Fatih Karahan'dan Kritik Açıklamalar
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, İstanbul Finans Merkezi'nde gerçekleştirdiği bilgilendirme toplantısında 2025 yılına ilişkin ikinci Enflasyon Raporu'nu kamuoyuyla paylaştı. Yıl sonu ve önümüzdeki iki yıla dair enflasyon beklentilerinin masaya yatırıldığı toplantıda, Karahan'ın açıklamaları piyasalarda büyük yankı uyandırdı.
Enflasyon Tahminleri Ne Yönde?
TCMB'nin yılın ilk enflasyon raporunda 2025 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 24, 2026 için yüzde 12 ve 2027 için yüzde 8 olarak belirlenmişti. Karahan, mevcut yıl sonu enflasyon tahmininde herhangi bir değişiklik olmadığını vurguladı. Açıklamalarında, Mart ve Nisan aylarında finansal piyasalarda yaşanan dalgalanmalara karşı proaktif adımlar attıklarını belirten Karahan, para politikasındaki kararlı duruşlarını sürdüreceklerini ve dezenflasyonun devamlılığını sağlayacaklarını ifade etti.
Fatih Karahan'ın açıklamalarından satır başları:
- Sıkı para politikamızın sonuçlarını kademeli olarak almaya devam ediyoruz.
- Mart ve Nisan aylarında finansal piyasalarda yaşanan hareketlilik karşısında, TCMB olarak proaktif bir biçimde gerekli adımları attık.
- Önümüzdeki dönemde de para politikasındaki kararlı duruşumuzu sürdürerek, dezenflasyonun devamını sağlayacak şekilde hareket edeceğiz.
Ekonomideki Belirsizlikler ve Beklentiler
Karahan, küresel ticaret ve ekonomi politikalarına dair belirsizliklerin yüksek seviyede olduğunu, tarife adımlarının küresel enflasyon beklentilerini bir miktar artırdığını belirtti. Sıkı para politikası sayesinde talep kompozisyonunun daha dengeli hale geldiğini, sanayi ve hizmet üretiminin ilk çeyrekte arttığını, işgücü piyasasının ise manşet işsizlik oranının ima ettiğinden daha az sıkı olduğunu vurguladı. Yurt içi talebin ivme kaybetmekle beraber öngörülenin üzerinde seyrettiğini ve ilk çeyrekte talep koşullarının enflasyonu düşürücü etkisinin azaldığını dile getirdi.
2025 yılında cari açığın milli gelire oranının, 2024 yılına kıyasla bir miktar daha yüksek olmakla birlikte, uzun dönem ortalamalarının altında kalacağının tahmin edildiğini belirten Karahan, 2024 Haziran ayında başlayan dezenflasyon sürecinin kesintisiz bir şekilde devam ettiğini, ancak son üç aylık verilerin ana eğilimde yatay bir seyre işaret ettiğini ifade etti. Mevcut verilerin kur etkisinin geçmişe göre daha sınırlı olduğunu ima ettiğini ve emtia fiyatlarındaki düşüşün dezenflasyonu desteklemesinin beklendiğini sözlerine ekledi.
Son yaşanan zirai don olayından en çok etkilenen 16 ürünün tüketici sepetindeki payının yüzde 1,5 civarında olduğunu belirten Karahan, enflasyon beklentilerinin dezenflasyon patikalarının üzerinde seyretmeye devam ettiğini ve bu durumun para politikasındaki sıkı ve kararlı duruşu korumayı gerektirdiğini vurguladı. Piyasa işleyişi içinde attıkları proaktif adımların sıkı para politikası duruşunu desteklediğini, ana eğilim göstergelerinin dezenflasyon sürecinin devamına işaret ettiğini, mal enflasyonundan sonra hizmet enflasyonundaki düşüşün de belirginleştiğini, temel mal enflasyonunun Nisan ayında güçlendiğini ve sıkı para politikası duruşlarının rezervleri desteklediğini ifade etti.
Orta vadeli tahminler oluşturulurken, enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceğinin esas alındığını belirten Karahan, politika tepkisiyle tahminler üzerindeki yukarı ve aşağı yönlü etkilerin birbirini dengelediğini, belirsizliklerin geçmiş döneme göre daha yüksek olduğunu da göz önünde bulundurarak ihtiyatlı ve sıkı para politikası duruşundan taviz vermeyeceklerini sözlerine ekledi.
Enflasyonla Mücadelede Kararlılık Vurgusu
Fatih Karahan'ın enflasyon raporu sunumu, TCMB'nin enflasyonla mücadeledeki kararlılığını bir kez daha gözler önüne serdi. Açıklanan tahminler ve yapılan değerlendirmeler, piyasalara yön verme potansiyeli taşıyor. Özellikle enflasyon beklentilerinin kontrol altında tutulması ve dezenflasyon sürecinin kesintisiz devamlılığı, önümüzdeki dönemde ekonomi politikalarının odak noktasını oluşturacak gibi görünüyor.