10. Yargı Paketi Meclisten Geçti! İşte Değişen Maddeler
Gündem

10. Yargı Paketi Meclisten Geçti! İşte Değişen Maddeler


04 June 20255 dk okuma15 görüntülenmeSon güncelleme: 04 July 2025

TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen ve kamuoyunda 10. Yargı Paketi olarak bilinen Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edildi. Başlangıçta 30 madde olarak gündeme gelen tekliften, partilerin uzlaşması sonucu 8 madde çıkarıldı.

10. Yargı Paketi ile Ceza Hükümlerinde Neler Değişti?

Paketle birlikte Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) önemli değişiklikler yapıldı. İşte öne çıkan bazı düzenlemeler:

  • Suça Teşebbüs: TCK'nın 35. maddesinde yer alan ceza indirimleri yeniden düzenlendi. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine uygulanacak hapis cezası "on dört yıldan yirmi bir yıla", müebbet hapis cezası yerine uygulanan ceza ise "on yıldan on sekiz yıla" şeklinde değiştirildi.
  • Kasten Yaralama: Kasten yaralama suçunda verilecek cezanın alt sınırı 1 yıldan 1 yıl 6 aya çıkarıldı. Basit tıbbi müdahale gerektiren hafif yaralamalarda ise ceza miktarı "altı aydan bir yıl altı aya" yükseltildi. Ağırlaşmış yaralama suçunda verilecek ceza miktarlarında da artırıma gidildi.
  • Tehdit Suçu: TCK'nın 106. maddesinde öngörülen değişiklikle, tehdit suçunun nitelikli hallerinde verilecek cezanın üst sınırı beş yıldan yedi yıla çıkarıldı.
  • Trafik Güvenliğini Tehlikeye Sokma: Alkol veya uyuşturucu madde etkisiyle ya da başka bir nedenle emniyetli bir şekilde araç sevk ve idare edemeyecek halde araç kullananlara verilecek cezanın alt sınırı üç aydan 6 aya çıkarıldı.

Konutta İnfaz Şartları Genişletildi

5275 sayılı kanunun "Özel infaz usulleri" başlıklı 110. maddesine göre, konutta infaz usulünün kapsamı genişletildi. İşte yeni düzenlemeler:

  • Gece ve Hafta Sonu İnfaz: Kasten işlenen suçlar için bir yıl altı ay olan geceleyin veya hafta sonu ceza infazında sınır üç yıla, taksirle öldürme hariç diğer suçlar için üç yıl olan sınır ise beş yıla çıkarıldı.
  • Konutta İnfaz Süreleri: Kadın, çocuk veya 65 yaşını bitirmiş kişiler için bir yıl olan konutta infaz sınırı üç yıla, 70 yaşını bitirenler için iki yıl olan süre dört yıla, 75 yaşını bitirmiş olan kişiler için uygulanan dört yıllık süre ise beş yıla yükseltilecek. Ayrıca 80 yaşını bitirmiş kişilerin cezalarının altı yılını konutlarında infaz edebilmesi de mevzuata girecek.
  • Ağır Hasta ve Engelli Hükümlüler: Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum olanlar hariç, ağır hastalık veya engellilik nedeniyle ceza infaz kurumu koşullarında hayatını yalnız idame ettiremeyeceği tespit edilen ve toplum güvenliği bakımından ağır ve somut tehlike oluşturmayacağı değerlendirilen hükümlülerin cezasının konutunda çektirilmesine infaz hakimi tarafından karar verilebilecek.

Paketten Çıkarılan Maddeler Nelerdi?

Genel Kurul görüşmeleri sırasında verilen önergelerle tekliften 8 madde çıkarıldı. Bu maddeler arasında şunlar yer alıyordu:

  • Genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması suçunda ceza artırımını öngören madde
  • Trafikte yol kesme suçu kapsamında ceza artırımını öngören madde
  • Çocuk hükümlülerin cezalarının infazına ilişkin düzenlemeler
  • İnternet ortamında yapılan paylaşımlara ilişkin düzenlemeler ve mahkeme kararı olmaksızın BTK’ya içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi yetkisini öngören maddeler

10. Yargı Paketi, ceza infaz sisteminde önemli değişiklikler getirirken, bazı tartışmalı maddelerin çıkarılmasıyla da dikkat çekti. Özellikle kasten yaralama suçlarındaki artışlar ve konutta infaz şartlarının genişletilmesi, kamuoyunda farklı yorumlara neden oldu. Paketin uygulamada nasıl sonuçlar doğuracağı ise zamanla görülecek.