Ziya İPEK
Çukurova Kalkınma Ajansı, 2024-2026 yıllarını kapsayan periyotta, 3 yeni sonuç odaklı program yürütecek. Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ahmet Rifat Duran, bölgede yaklaşık 17 yıldır teklif daveti yoluyla uyguladıkları dayanak programları kapsamında 906 projeye yaklaşık 4,43 milyar lira fiyatında mali dayanak sağlandığını, yararlanıcıların katkısı ve eş finansmanla birlikte Adana ve Mersin’de toplam yatırım büyüklüğünün 8,27 milyar liraya ulaştığını bildirdi.
2024’te 3 yeni sonuç odaklı program başlatıldı
Duran, DÜNYA’ya yaptığı açıklamada, Çukurova Kalkınma Ajansı’nın, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü uyumunda, ulusal seviyede belirlenen stratejik gayeler çerçevesinde bölgesel öncelikleri dikkate alarak uyguladığı program, proje ve faaliyetler ile bölgesel rekabet gücünün artırılmasını, yenilik ve girişimciliğin geliştirilmesini, üretim ve ihracattan elde edilen katma pahanın yükseltilmesini ve yatırım ortamının güzelleştirilmesini sağladığını kaydetti. Ahmet Rifat Duran, 2024 Ocak ayında Sürdürülebilir Büyüme ve Yeşil Dönüşüm, İmalat Endüstrinde Rekabet Gücünün Artırılması ile Dirençli ve Gelişen Kırsal Alanlar sonuç odaklı 3 yeni programa başladıklarına vurgu yaptı.
Duran, Sürdürülebilir Büyüme ve Yeşil Dönüşüm Sonuç Odaklı Programı ile Çukurova Bölgesi’nde yeşil dönüşümü gerçekleştirmek gayesiyle, sanayi üretimi ile pak güç pak teknoloji alanlarındaki potansiyelin kıymetlendirilerek yatırım ortamının ve rekabetçiliğin güçlendirilmesinin hedeflendiğini lisana getirdi. Duran, 2024 yılından itibaren yürütülecek İmalat Endüstrinde Rekabet Gücünün Artırılması Sonuç Odaklı Programı’nın, imalat endüstrinde kurumsallaşma, Ar-Ge, yenilik ve verimlilik uygulamalarını destekleyerek katma kıymetli eser ihracatının artırılmasını amaçladığına dikkat çekti.
Dirençli ve Gelişen Kırsal Alanlar Sonuç Odaklı Programı’nın ise bölgenin kırsal alanlarının ekonomik, ekolojik ve kültürel bağlamda ele alınarak mevcut potansiyelin değerlendirilmesini ve kırsalda hayat standartlarının güzelleştirilmesini hedeflediğini vurgulayan Duran, program kapsamında öncelikle bölge kırsalının mevcut potansiyeli ile yatırım fırsatlarının ortaya konulmasına yönelik tahlil çalışmalarının yürütüleceğini, akabinde kırsalda ekonomik ve toplumsal hayatı canlandırıcı faaliyetler yapılacağını ve projeler geliştirileceğini söyledi.
Ajanstan sarsıntı çalışmaları
Çukurova Kalkınma Ajansı’nın sarsıntı bölgesinde Bölgesel Kalkınma Odaklı Toparlanma Acil Aksiyon Programı’nı hayata geçirdiklerini tabir eden Duran, Adana’da uygulanan 4 projeye toplam 53,5 milyon TL takviye sağlandığını anımsattı. Faizsiz Kredi Takviyesi Programı kapsamında 13 işletmenin projesine yaklaşık 20 milyon lira fiyatında kredi takviyesi sağlandığını kaydeden Duran, “Ajansımızın Genç Teşebbüsçü Dayanak Programı kapsamında ise 11 teknoloji girişimcisine yaklaşık 5 milyon TL mali dayanak sağlanmıştır” dedi.
Çukurova Bölge Planı tamamlandı
2024-2028 periyoduna ait hazırlanan Çukurova Bölge Planı olduğunu kaydeden Duran, bölgesel planlama çalışmalarının yıl içinde tamamlandığını anımsattı. Duran, Bölge Planı çalışmalarının yanı sıra 2023 yılında değerli kimi tahlil çalışmalarının da gerçekleştirildiğini lisana getiren Duran, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bunlardan biri Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü’nün uyumunda, Mersin Üniversitesi ile işbirliğinde gerçekleştirilen Eser Uzayı Tahlili çalışmasıdır.”
Ekonomi > Genel
HABER İÇERİĞİ : Dünya