Yükseköğretim Heyeti (YÖK), lisansüstü eğitimin kalitesinin artırılması emeliyle lisansüstü eğitim-öğretim programı açılması ve yürütülmesine dair unsurlarda değişiklik yaptı.
YÖK’ten yapılan açıklamaya nazaran; Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği çerçevesinde açılacak her bir program için başka farklı olmak üzere muhakkak yeterliliklerin sağlanması gerekecek.
EN AZ İKİ PROFESÖR
Öğretim üyelerinin, programın açılacağı üniversite takımında misyon yapmakta olup doktorası yahut doçentliğinin programın açılacağı alanda, kelam konusu program disiplinler ortası ise doktora yahut doçentliğinin Yükseköğretim Yürütme Şurası’nın belirlediği direkt bağlı alanlarda olması gerekecek. Doktora programı, en az 2’si profesör, 1’inin profesör olması halinde ise en az 2’si doçent olmak üzere, üniversite takımında minimum 6 öğretim üyesiyle açılabilecek.
EN FAZLA İKİSİ ALAN DIŞI
Lisans programındaki ana bilim/ana sanat kısmı ile birebir isimde doktora programı açılması halinde bu öğretim üyelerinin 4’ü direkt programın açılacağı alandan olmak kuralıyla 2’si Yükseköğretim Yürütme Konseyi’nin belirlediği ilgili alanlardan olabilecek.
Yüksek lisans programı en az 2’si profesör ve/veya doçent unvanına sahip olmak üzere üniversite takımında taban 3 öğretim üyesi ile açılabilecek.
Yüksek lisans programı açılabilmesi için öğretim üyelerinin en az 2 yarıyıl lisans programında ders vermiş olması, doktora programı açılabilmesi için ise kelam konusu öğretim üyelerinin en az 4 yarıyıl lisans ya da 2 yarıyıl tezli yüksek lisans programında ders vermiş olması zarurî olacak.
Lisansüstü eğitim-öğretim programı açacak üniversitenin ilgili program için gerekli kütüphane ve laboratuvar üzere eğitim-öğretim ve araştırma altyapı imkanlarına sahip olması gerekecek. Yüksek lisans ve doktora programlarında farklı bilim/sanat kollarından öğretim üyelerinin gerekliliği konusunda Yükseköğretim Yürütme Şurası yetkili olacak.
YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA KRİTERLERİ
Başvuru yapılan yüksek lisans programında misyon alacak öğretim üyeleri başına düşen yayın/eser sayısı ortalamasının, müracaat edilen yıldan evvelki takvim yılı dikkate alınarak en az 1 olması gerekecek.
Doktora programına üniversitenin müracaat yapabilmesi için en az 1 program akreditasyonunun olması gerekecek. Müracaat yapılan doktora programında misyon alacak öğretim üyeleri başına düşen yayın/eser sayısı ortalaması, müracaat edilen yıldan evvelki takvim yılı dikkate alınarak en az 1 olacak.
DANIŞMANLAR NASIL ATANACAK?
Açılan lisansüstü programlarda niteliklere sahip öğretim üyeleri, ilgili programın bağlı bulunduğu enstitü idare şurası kararıyla danışman olarak atanacak. Birinci danışmanlar, üniversite takımındaki öğretim üyeleri ortasından (2547 sayılı Kanun Ek Husus 46 ile görevlendirilenler dahil) atanacak. Böylelikle yükseköğretim kurumları dışında çalışan doktora derecesine sahip Türk yahut yabancı asıllı nitelikli araştırmacıların da birinci danışman olabilmesine imkan sağlandı.
İkinci danışmanlar ise üniversite takımı dışındaki öğretim üyeleri ile doktora derecesine sahip kişiler/araştırmacılar ortasından da atanabilecek. Emekliye ayrılma yahut diğer bir yükseköğretim kurumuna geçme üzere sebeplerle ilgili yükseköğretim kurumundan ayrılan öğretim üyelerinin başlamış olan danışmanlıkları devam edecek. Tezin iç kapağında tez danışmanı ve öteki tez heyet üyelerinin isimleri yer alacak.
ÜÇ YILDA KAİDELER SAĞLANAMAZSA…
Bu prensiplerden evvelki yeterlilikleri sağlayan lakin yeni getirilen minimum yeterlilikleri sağlayamayan lisansüstü programların 3 yıl içinde (2026-2027 eğitim ve öğretim yılı sonuna kadar) aranan yeni yeterlilikleri sağlaması gerekecek. Kaideleri sağlayamayan lisansüstü programlara öğrenci alımı durdurulacak.
Programı,En Az,Program,Yükseköğretim,Lisansüstü,Öğretim,Olması,Danışman,Eğitim,Yüksek Lisans,Doktora,Alan,Öğretim Üyeleri
Haber Kaynak : Sözcü