Pazar, Ocak 5, 2025
Google search engine
Ana SayfamagazinDicle Besin, dalında ihracat liderliği hedefliyor

Dicle Besin, dalında ihracat liderliği hedefliyor

Derya ÖZGÜR

Mersin’de kurulduğu 1992 yılından bu yana Dicle Besin ürettiği hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve salçanın yüzde 99’unu BilBak markasıyla pazarlıyor. Günlük 600 ton mercimek-bezelye kırma, 450 ton bakliyat eleme-temizleme ve bin ton paketleme kapasitesiyle faaliyet gösteren Dicle Küme, Avrupa, Asya ve Afrika’daki 100’den fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyor.

İhracatın en hızlısı

Türkiye’nin ihracat alanındaki en süratli yükselen şirketi olarak dikkat çeken Dicle Besin, 2023 yılında Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) “İlk 1000 İhracatçı Araştırması’nda” yüzde 694,4’lük artış gerçekleştirip, bölümünde Türkiye üçüncülüğünü elde etti. 2016 yılında TİM’in kapsamlı araştırması sonucunda 61 bin ihracatçı kuruluş ortasında birinci bine giren Dicle Besin, 2021’de gerçekleştirdiği 36 milyon 417 bin dolarlık ihracatla listenin 748’inci basamağına yerleşti.

Kapasite artışı yatırımları ve güçlü dış yapılanmasıyla ivme yakalayan Dicle Besin, 2022 yılındaki ihracatını 289 milyon 313 bin dolara taşıyarak, yüzde 694,4’lük ihracat artışıyla 667 basamak birden yükseldi ve genel sıralamada 81’incilik elde etti. Dicle Besin, bakliyat dalında ise Türkiye 3’üncülüğüne sahip.

Küresel pazarın değerli tedarikçileri arasında

Sahip olduğu kalite dokümanlarıyla nitelikli eser kümelerini global pazara sunan firma, ayrıyeten Irak Ticaret Bakanlığı ve Ürdün Savunma Bakanlığı’nın 20 yılı aşkın müddettir kıymetli tedarikçileri ortasında yer alıyor.

Ortadoğu ve Afrika pazarlarında ise birçok pazarlama ve dağıtım ağını elinde bulunduran firma, mevcut ağlarına da her geçen gün bir yenisini ekliyor. Buna ek Birleşmiş Milletler Dünya Besin Örgütü (UN-WFP) ve Dünya Kızılhaç Örgütü (ICRC) üzere milletlerarası yardım kuruluşlarının da besin tedarikçileri ortasında Dicle Gıda’yı görmek mümkün.

Dicle Küme Genel Koordinatörü Haşim Yıldızgörer, Mersin merkezli Dicle Gıda’nın toplam 20 bin metrekare alana şurası çağdaş tesislerinde son teknolojiye sahip makine, ekipman ve uzman takımıyla bakliyat eleme, temizleme ve boylama süreçlerini kapsayan üretim ve paketleme faaliyetlerine devam ettiğini anlattı.

Dicle Gıda’nın bölümdeki güçlü pozisyonunu yatırımlarla desteklediğinin altını çizen Haşim Yıldızgörer; Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’nde yaklaşık 40 dönüm lük arazi üzerinde kurulacak tesisler ile ilgili besin alanında kimi projelere başlanıldığını, 2026 yılında da üretime geçip yeni istihdam alanları oluşturmayı hedeflediklerini kaydetti. Son beş yılda tesislerine 15 ila 20 milyon dolar aralığında yatırım yaptıklarını kaydeden Yıldızgörer, şöyle devam etti: “Mercimek fabrikamızın eleme kısmında yüzde 50 kapasite artışı sağladık.

Makine ve ekipmanları teknolojik olarak yeniledik. Ek silo yatırımlarımız oldu. Yeni pazarlar, artan ihracat hacmi manasını taşır. Üretim kapasitemizi artırarak ve çeşitli ülkelerde kıymetlendirerek ihracatımızı geliştirme gayesindeyiz. Bu doğrultuda hareket ederek, yeni devirde TİM ‘Türkiye’nin Birinci 1000 İhracatçı Araştırması’nda bölümümüzdeki sıramızı 2 basamak yükselterek 1’inci olmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Haşim Yıldızgörer ayrıyeten, yeşil güç alanında olup etrafa katkı sağlamak ve maliyetleri azaltarak daha büyük bir ekonomik güç oluşturmak gayesiyle güneş güç santrali (GES) projelerine değer verdiklerini, 11,4 megavatlık arsa GES yatırımına 2,6 megavatlık bir çatı GES ek yaparak toplam kapasiteyi 14 megavata çıkardıklarını söz ederek, güç alanındaki yatırımların devam edeceğini lisana getirdi.

İş Dünyası

HABER İÇERİĞİ : Dünya

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments