Pazartesi, Aralık 23, 2024
Google search engine
Ana SayfayaşamVeteriner doktor uyardı: Kuş bulduğunuzda çabucak beslemeye çalışmayın

Veteriner doktor uyardı: Kuş bulduğunuzda çabucak beslemeye çalışmayın

Antalya Kuş Müşahede Topluluğu üyesi, kuş gözlemcisi ve yaban hayatı rehabilitasyonu üzerine bilimsel çalışmalar yapan veteriner doktor Gökçe Coşkun, mart ayı başı prestijiyle Afrika ve Arap Yarımadası’ndan yola çıkıp, bir kısmı Türkiye’de kalan bir kısmı Türkiye üzerinden Kuzey Avrupa’ya göç sırasında yorgun düşmüş yahut yaralanmış kuşların istekli tedavisini yapıyor.

Bu ilkbahar göç periyodunda şu ana kadar göç yorgunu, yaralı yahut yuvadan düşmüş yavru toplam 16 kuşun tedavisini yaparak tabiata geri döndürdüğünü anlatan Coşkun, Türkiye genelinde ise bu halde 267 kuş ihbarı aldığını, bunların yüzde 50’ye yakınının kurtarılamadığını lisana getirdi.

Coşkun, tedavisini yaptığı kuşlar ortasında kukumav, İshak kuşu, küçük balaban, sinekkapan, kum kırlangıcı, arı kuşu, serçe, boz ebabil, çitlembik, ökse ardıcı çeşitlerinin bulunduğunu söyledi.

“TÜRKİYE ÜZERİNDEN 5,5 MİLYON KUŞ GEÇİYOR”

Dünya üzerinde 11 bin kuş tipinin 4 bininin göçmen çeşitlerden oluştuğunu belirten Coşkun, Türkiye’ye ve Türkiye üzerinden göç eden çeşitlerin 2,1 milyonunun ötücü, yırtıcı, kıyı kuşları, ördekler olduğunu, öteki tiplerle birlikte göç eden kuş sayısının 5,5 milyonun üzerinde olduğunu lisana getirdi.

Antalya genelinde yaptığı çalışmayla yardıma muhtaç kuşların 59,3’ünün tabiata tekrar döndüğünü açıklayan Coşkun, bu yıl ise insanlarda şuurun arttığını, buna bağlı tabiata geri dönen kuş sayısında önemli artış olduğunu kaydetti.

Gökçe Coşkun geçen yılki datalara nazaran hazırladığı makalenin sonuçlarını da paylaştı:

“Kuş olaylarının semptomlara nazaran dağılımında yüzde 47 ile travma birinci sırada. Yüzde 22’si öksüz, yüzde 29’u kedi saldırısı, yüzde 9’u göç yorgunu ve ateşli silah yaralanması ve enfeksiyon olarak devam ediyor. Yardıma muhtaç yahut yaralı bulunan kuşlarda hayatta kalma ve tabiata salınma oranı yüzde 59,3, öbür kısmı ise ölüyor. Semptomlara nazaran vefat ve hayatta kalma oranlarına bakıldığında göç yorgunları yüzde 87,5, öksüz yüzde 81,6, travma yüzde 48,8, kedi taarruzlarında yüzde 47,1’i tedavi edilip tabiata döndürülüyor. Vefat oranlarında ise ateşli silahla yaralama ve enfeksiyonlarda yüzde 100’ü buluyor. Kedi hücumlarında yüzde 52,9’u, travmalarda yüzde 51,2’si, öksüzlerin yüzde 18,4’ü, göç yorgunlarının da yüzde 12,5’i ölüyor.”

“KARTON KUTUDA, SESSİZDE, STABİL TUTUP…”

Bugünlerde bina üzerlerine yuva yapmış, cama çarpan, açık camdan içeri giren, yere düşmüş üzere hadiselerle ebabillere çok dikkat edilmesi gerektiğini belirten Coşkun, Türkiye’nin birçok yerinden yardıma muhtaç kuş bulanların bağlantıya geçtiğini, birinci başta ne yapması gerektiğini söyleyerek Tabiat Muhafaza ve Ulusal Parklar’a (DKMP) yönlendirdiğini kaydetti.

Bu süreçte kuşa nasıl bakılacağı, koruması ile ilgili toplumsal medya üzerinden bilgilendirmeler yaptığını da anlatan Coşkun, kelamlarını şöyle tamamladı:

“Yardıma muhtaç bir kuş bulunduğunda bir karton kutu içinde stabil bekletip, uzman şahıslarla irtibata geçilmeli. Ne yazık ki yanlış müdahaleler sonucu onları kaybedebiliyoruz. Halbuki küçük bir bilgi hayat kurtarabilir. Kuş bulduğunuzda uzman görüşü almadan meskende tutmanız yahut ‘evde beslerim’ demeniz onun mevti ile sonuçlanabilir. En kısa vakitte bilgi almalı, sessiz ortamda bekletmelisiniz. Kuş bulduğunuzda çabucak beslemeye çalışmayın. O cinsin ne besin tükettiği ve nasıl beslemeniz gerektiği ile ilgili bilgi almalısınız. Genelde birinci basamakta besleme yerine sıvı desteği uygulanır.” (DHA)

Kuş,Göç,Türkiye,Coşkun,Üzerinde,Yorgun,Doğaya

Haber Kaynak : Sözcü

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments